Administraţia din Dobrosloveni pregăteşte localitatea pentru a deveni destinaţie turistică

Administraţia din Dobrosloveni pregăteşte localitatea pentru a deveni destinaţie turistică

 Comuna Dobrosloveni va fi un obiectiv important printre atracţiile turistice ale ţării, îşi exprimă convingerea primarul localităţii, Gheorghe Tudoraşcu, care susţine că deja administraţia locală şi cetăţenii fac paşi importanţi pentru atingerea acestui scop, în sensul dezvoltării unor spaţii de cazare, a ansamblurilor folclorice, dar mai ales pentru descoperirea vestigiilor din situl Romula-Reşca. 
Tudoraşcu a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că odată cu descoperirea edificiilor romane din situl Romula, fostă colonie romană, localitatea va deveni atractivă atât pentru români cât şi pentru străini, în condiţiile în care astăzi vestigiile sunt acoperite cu pământ pentru conservare şi tot ce se poate observa este un câmp acoperit cu iarbă. 

"Sub stratul de pământ de la suprafaţă sunt importante edificii ale fostei colonii romane. Este vorba de ziduri de piatră cioplită, de cărămidă, resturi ale unor construcţii, un canal cu un pod roman, porţile de vest, nord şi sud ale oraşului roman, thermele, valul de sud precum şi obiecte din epoca romană. Vrem să fie descoperite pentru a fi văzute de vizitatori şi vrem să avem muzeul nostru, aici, în sit, astfel încât cei care vor vizita situl să nu fie nevoiţi să meargă la Caracal, Craiova sau Bucureşti pentru a vedea obiectele descoperite în Reşca", a spus edilul. 

Aceasta a menţionat că administraţia locală a făcut paşi spre transformarea localităţii în una ce prezintă interes pentru turişti, a reuşit să atragă şi fonduri pentru începerea unor săpături arheologice, pentru împrejmuirea şi securizarea zonei centrale a sitului Romula-Reşca, se lucrează în vederea pregătirii unui proiect prin care să fie atrase fonduri în vederea realizării unui muzeu al sitului şi restaurării unor obiective istorice. 

"Ce am reuşit până acum este să obţinem fonduri pentru împrejmuirea zonei centrale a sitului, astfel încât, după viitoarele săpături programate în august şi septembrie, să nu mai fie totul acoperit din nou cu pământ ci să lăsăm vestigiile pentru a fi văzute de vizitatori. Pentru acesta însă trebuie mai întâi ca echipe de specialişti să facă descărcarea de sarcină pe unde va fi împrejmuirea. Cred că anul acesta vom reuşi, avem fondurile alocate, avem şi mână de lucru care să monteze gardul împrejmuitor şi sistemul de supraveghere video, aşteptăm şi echipe de cercetători care să înceapă săpăturile. Vor veni cercetători de la Bucureşti, din Italia şi din alte ţări unde sunt situri romane", a arătat Gheorghe Tudoraşu. 

Pentru a atrage fonduri europene, localitatea Dobrosloveni s-a asociat cu alte 11 localităţi din judeţul Olt şi au format Grupul de acţiune locală Romula-Malva, ce are printre scopuri şi promovarea valorilor şi tradiţiilor locale. "Împreună, localităţile din Grupul de acţiune locală Romula-Malva, vom scrie proiecte pentru dezvoltarea zonei, dar aşteptăm noile ghiduri pentru perioada 2014-2010. Vom scrie un proiect pentru a putea accesa fonduri în vederea realizării unui muzeu al sitului arheologic Romula-Malva. Au venit luna trecută specialişti în istorie şi arheologie din Italia şi Spania şi nu rămas uimiţi că avem acest potenţial şi îl ţinem ascuns. Au fost impresionaţi să afle că satul Reşca stă pe un oraş roman. În acest sat oamenii pot descoperi vase ceramice din perioada romană, vârfuri de săgeţi, câte o monedă numai dacă ar săpa ceva mai adânc pe terenul din gospodării", mai afirmă primarul. 

El este optimist în privinţa atractivităţii zonei şi ca urmare a faptului că în localitate este şi o zonă de 50 de hectare declarată arie naturală protejată datorită florei şi faunei, pentru că fondul cinegetic este renumit. Cabana de vânătoare de la Reşca era una dintre cele preferate de Nicolae Ceauşescu, care venea de mai multe ori pe an la partide de vânătoare în localitate. Cabana este a Direcţiei Silvice dar se află în circuitul turistic şi poate primi atât oaspeţi români cât şi străini. 

"Ne pregătim astfel încât turiştii să aibă ce să viziteze, unde să se cazeze, să aibă posibilităţi de distracţie, de petrecere a timpului liber. Deja avem două ansambluri folclorice, câteva familii de tineri se pregătesc cu spaţii de cazare, să oferim spectacole, vom organiza festivaluri, să prezentăm ofertă diversificată, eventual un circuit turistic în zonă care să cuprindă şi cetatea de la Sucidava, ateliere de olărit din zona Vădastra", a conchis Gheorghe Tudoraşcu. AGERPRES